Sigur Rós

Biografi for Sigur Rós

Den islandske gruppe Sigur Rós startede med at spille sammen i1994 i Reyklavik. I 2010 meddelte medlemmerne at gruppen indstillede aktiviteterne indtil videre, for at musikerne kunne bruge tiden fuldt ud på deres solokarrierer.

Sigur Rós har sammen med Radiohead skrevet musikken til Merce Cunninghams danseteaterstykke Split Sides.

Sigur Rós har optrådt under navnet WHM til hemmelige koncerter i Reyklavik. (WHM = We Hate Music).

Sigur Rós betyder sejersrose på islandsk. Gruppen består af:

Jón (Jónsi) Þór Birgisson: spiller guitar, synthesizer og synger. Har også spillet i Bee Spiders under navnet Jonny B, og tidligere i Stoned. Spiller solo under navnet Jónsi.

Orri Páll Dyrason: spiller trommer og keyboards. Afløste Gunnarsson på trommer i 1999.

Ágúst Ævar Gunnarsson: spiller trommer. Forlod bandet efter indspilningen af Ágætis Byrjun i 1999. Arbejder nu med grafisk design.

Georg (Goggi) Hólm: spiller bas og xylofon.

Kjartan (Kjarri) Sveinsson: spiller keyboards, guitar, fløjte og klaver. Medvirker ikke på den første plade, Von, da han først indtrådte i bandet i 1998. Gæsteoptræden i bandet Bee Spiders med Tina Turner vokal!

Koncertoptagelse fra Reykjavik med nummeret Ágætis Byrjun:

Diskografi for Sigur Rós

 1. Von, Cd 1997 (Smekkleysa). Genudgivet af One Little Indian på Cd i 2004 og på vinyl i 2009. Titlen betyder håb.
 2. Von Brigdi, 1998 (Smekkleysa). Pladen kendes også under den engelske titel Recycle Bin og er en samling remixes udført af Múm (Örvar Þóreyjarson Smárason, Gunnar Örn Tynes, Gy∂a Vatlysdóttir, Kristin Anna Valtysdóttir), Biogen (Sigurbjörn Thorgrimsson), Plasmic (Ari S Arnarsson), Ilo (Ólafur Brei∂fjör∂), Dirty-Bix (Birgir Sigurdsson), Curver (Birgir Örn Thoroddsen), Hassbræ∂ur, Thor (Þórhallur Skúlason) og Gus Gus (Stephan Stephensen, Birgir Þórarinsson, Daníel Ágúst Haraldsson).
 3. Svefn-G-Englar, 12” 1999 (Smekkleysa / Fat Cat).
 4. Ágætis Byrjun, 1999 (Smekkleysa). Genudgivet af FatCat i 2008 på vinyl
 5. Ny Batteri, 12” 2000 (Smekkleysa / Fat Cat). Indeholder et par numre der blev brugt til instruktøren Fredrik Thór Fridrikssons film, Angels of the Universe‘ soundtrack.
 6. Rímur, Cdr 2001 (Krúnk). Udgivet i 1000 ex. Genudgivet på Cd i 1000 ex af Krúnk i 2001. På pladen medvirker desuden Steindór Andersen og Sigur∂ur Sigur∂arson.
 7. ( ), 2002 (FatCat). Genudgivet af FatCat på vinyl i 2009. På optagelserne medvirker desuden Sólrún Sumarli∂adóttir, Ólöf Júlía Kjartansdóttir, Edda Rún Ólafsdóttir, María Huld Markan.
 8. Hlemmur, 2002 (Krúnk/FatCat). Soundtrack til dokumentarfilm instrueret af Ólafur Sveinsson. Genudgivet af Krúnk med Dvd i 2007.
 9. Untitled # 1 / Untitled # 9, Ep + Dvd 2003 (FatCat). Untitled # 1 er også kendt under navnet Vaka.
 10. Ba Ba Ti Ki Di Do, Ep 2004 (EMI). Musik til balletkompagniet Merce Cummingham Dance Foundation.
 11. Takk…, 2005 (Smekkleysa/EMI). Genudgivet på vinyl i 2009 af Smekkleysa. På optagelserne medvirker desuden koret Álafosskórinn, samt Frank Aarnink, Júlía Mogensen, Kristín Lárusdóttir, Helgi Hrafn Jónsson, Samúel Jón Samúelsson, Eiríkur Orri Ólafsson, Snorri Sigur∂arson, Össur Geirsson, Eyjólfur Bjarni Alfre∂sson, Stefanía Ólafsdóttir, Gréta Salóme Stefánsdóttir, Ingrid Karlsdóttir, Matthías Stefánsson, Stefanía Ólafsdóttir, Ólöf Júlía Kjartansdóttir. Derudover medvirker gruppen Amiina, der består af Sólrún Sumarli∂adóttir, Ólöf Júlía Kjartansdóttir, Edda Rún Ólafsdóttir, María Huld Markan, Gu∂mundur Vignir Karlsson, Hildur Ársælsdóttir, Magnus Eliassen på optagelserne.
 12. Hoppípolla, Cd single 2005 (EMI).
 13. Glósóli, Cd single 2005 (EMI).
 14. Sæglópur, Cd single + Dvd 2006 (EMI). Dvd’en indeholder et par musikvideoer instrueret af Arni & Kinski (Stefan Arni og Siggi Kinski).
 15. Hljómalind, 7″ 2007 (EMI).
 16. In A Frozen Sea: A Year with Sigur Rós, 7 Lp 2007 (Artist in Residence). Compilering, indeholder Ágæstis Byrjun, ( ) samt Takk… . Udsendt i 5000 nummererede ex.
 17. Heima, Dvd 2007 (EMI). På optagelserne medvirker Georg Hólm, Sólrún Sumarli∂adóttir, Orri Páll Dyrason, Kjartan Sveinsson, Jón Þor Birgisson, Amiina (Edda Rún Ólafsdóttir, Guðmundur Vignir Karlsson, Hildur Ársælsdóttir, Magnus Eliassen, María Huld Markan Sigfúsdóttir, Sólrún Sumarliðadóttir), Ólöf Júlía Kjartansdóttir, Edda Rún Ólafsdóttir og Maria Huld Markan samt Steindór Andersen.
 18. Hvarf – Heim, 2Cd 2007 (EMI). Hvarf indeholder nyindspilninger af gamle sange og Heim indeholder akustiske liveversioner af gamle numre inspillet i 2006-2007.
 19. Gobbledigook, Mp3 2008 (selv udgivet).
 20. Me∂ Su∂ í Eyrum Vi∂ Spilum Endalaust, 2008 (Krúnk/EMI). På optagelserne medvirker desuden London Oratory School Schola og London Sinfonietta. Desuden Emil Fri∂finnsson, Helgi Hrafn Jónsson, Ingi Gar∂ar Erlendsson, Kjartan Hákonarson, Samúel Jón Samúelsson, Stefán Jón Bernhar∂sson, Steinar Sigur∂arson samt Edda Rún Ólafsdóttir, Hildur Ársælsdóttir, María Huld Markan Sigfúsdóttir, Sólrún Sumarli∂adóttir, Haddi Gunni, John Best, Siggi Frændi, Sunray and Breeze. Titlen kan oversættes til Med en susen i ørerne spiller vi endeløst.
 21. Inní Mér Syngur Vitleysingur, Cd single 2008 (EMI).
 22. Media Bundle, Mp3 2009 (self udgivet). Udgivet i anledning af 10 års jubilæum for Ágætis Byrjun og indeholder numrene Hafsól og Nyja Lagi∂, begge som liveoptagelser.
 23. Gobbledigook Remixes, 12″ 2009 (Kompakt Pop). Også udgivet som Mp3 af Kompakt Pop i 2009. Indeholder 2 remixes udført af Thomas Fehlmann samt Jack Schidt og President Bongo (Stephan Stephensen fra Gus Gus).
 24. Inni, 2011 (Krúnk). Udgivet på 2Cd + Dvd/Blu Ray eller 3Lp + Dvd. Inni er optaget d. 20. og 21. november 2008 i Alexandra Palace.
 25. Ekki Múkk, 10″ 2012 (Parlaphone). Udgivet i forbindelse med Record Store Day i 2012, og er en særlig 10″ iden den spilles indefra og ud! Er også udgivet som Mp3.
 26. Valtari, Cd 2012 (Parlaphone). På optagelserne medvirker desuden Borgar Magnason, Margrét Árnadóttir, Pálina Árnadóttir, Una Sveinbjarnsdóttir, Þorunn Ósk Marinósdóttir, Björg Garðursdóttir, Brinhildur Melot, Hera Eiríksdóttir, Hildur F.Hávarðsdóttir, Hólmfriður Benedíktsdóttir, Salka Þ Svanvítardóttir, Sóley M. Odle, Sóluzig M.Gurrarsdóttir, samt koret The Sixteen (Adrian Lowe, Andrew Olleson, Ben Rayfield, Charlotte Mobbs, Christopher Royall, David Clegg, Fiona Clarke, Francis Steele, Grace Davidson, Harry Christophers, Ian Aitkenhead, James Holliday, Jeremy White, Julia Doyle, Julian Empett, Kirsty Hopkins, Mark Dobell, Mark Padmore, Mary Seers, Nicolas Robertson, Ruth Dean, Sally Dunkley, Sam Evans, Simon Berridge, Theresa Caudle, Wilfried Swansbourough).

Koncertoptagelse fra Berlin 2008 med nummeret Svefn-G-Englar:

Hilmar Örn Hilmarsson & Sigur Rós

 1. Angels Of The Universe, 2001 (Krúnk/FatCat). Pladen hedder på islandsk Englar Alheimsins. Pladen er genudgivet i 2009 af FatCat på vinyl. Angels of the Universe er et soundtrack til filmen af samme navn af Fridrik Thor Fridriksson. På pladen medvirker desuden Szymon Kuran, Kristján Eldjárn, Birgir Baldursson, Sigtryggur Baldursson, Tómas M. Tómasson.

Akustisk optræden med nummeret Vaka fra Dvd’en Heima:

Share

Udgivet af

Petersen

Jeg er bibliotekar og meget musikinteresseret. Har samlet info om musikudgivelser i mange år som jeg nu deler ud af.

Skriv her hvis du har en kommentar